Kunstwerk “Te midde van de velde”

TE MIDDE VAN DE VELDE


SEZAKO
SEvenums ZAng KOor timmert inmiddels al 31 jaar aan de weg als a capella koor. A capella wil dus zeggen dat er geen gebruik gemaakt wordt van begeleiding. De stemmen moeten het doen. Aanvankelijk was Sezako een ‘gewoon’ koor zoals er zovelen zijn. Al snel ontstond echter de wens om zich te onderscheiden. Het idee was om concerten te organiseren rond een bepaald thema. Samen werken met diverse kunstdisciplines en verenigingen was het streven. Al snel volgde een avondvullende voorstelling met als thema musicals en de voor de hand liggende titel ‘Musical Train’. Een combo, toneelspelers, solisten en dansers bevolkten het toneel. Het smaakte naar meer. Het concert ‘in Harmony’ samen met de harmonie Unie, solisten, en Statler en Waldorf (Muppets) die vanaf het balkon commentaar leverden op de gebeurtenissen op het toneel, was onvergetelijk. De lijn werd doorgetrokken met Cirkels, Allicht, Hollands Glorie, Seasons of Love en Op stap met…. Het fijnste element in al deze concerten is de samenwerking, weten dat je samen iets mooi kunt brengen.

LINDERSPEDJE
Het beroemdste pad in Nederland is het Pieterpad. Een fikse wandeling van Pieterburen naar de St. Pietersberg in Maastricht. Een ‘must’ voor iedere wandelaar die verzot is op het echte werk met een afstand van maar liefst 500 km. Maar beroemd is een relatief begrip. Als je in Sevenum vraagt naar het beroemdste pad, dan is het antwoord: ’t Linderspedje. De afstand is beperkt, met 2 km heb je het wel gehad en het loopt, kaarsrecht, van de Horsterweg naar het Hoogbroek. Aangelegd in 1770 ontleend het zijn naam aan de eigenaar van het woonhuis aan het begin van het pad: Linders. Als u begint aan de Horsterweg loopt u door een groene tunnel langs drassige weiden en houtwallen naar het Hoogbroek. Hier eindigt het pad bij een Maria Kapel. Iedere echte “aezel” heeft een zwak voor dit pedje. Elk seizoen is daar anders. In de lente de waas van ontluikend groen tot in de winter het wit van de ‘zeldzame’ sneeuw. In ieder seizoen andere doorkijkjes naar het omringende landschap. Het Linderspedje is tevens het meest bewandelde pad van Sevenum. Voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse wandeling.

TE MIDDE VAN DE VELDE
Er zijn weinig dorpen waar het plaatselijke volkslied diep geworteld is. In Sevenum dus wel! Tijdens de dodenherdenking op 4 mei, op feesten, uitvaarten en officiële gelegenheden, altijd klinkt vol trots: Weej zien joa in Zaerum geboare. Het is een bestaande melodie gecomponeerd door Jos de Klerk met een aangepaste tekst van Paul Nabben. Er is een arrangement voor de harmonie en een 4 stemmige zetting voor een a-capella koor. Dit laatste arrangement is van de hand van Peter Weltens en speciaal voor Sezako geschreven.
Als u zich nu afvraagt waar leidt dit verhaal naar toe? Het brengt u van Sezako via het Linderspedje en het volkslied naar een kunstwerk.

KUNSTWERK
Een goed idee heeft tijd nodig. De oorsprong van het verhaal begint in de zomer van 2019. Er worden plannen gesmeed voor een nieuw themaconcert rond 75 jaar bevrijding in 2020. Ook wordt er al vooruitgekeken naar het 30 jarig jubileum in 2021. Het themaconcert 75 jaar bevrijding begint al snel gestalte te krijgen. Ballroomdancing moet erin zitten evenals een bigband en kleinere gezelschappen. Plaats van handeling: De Wingerd, waar anders.
Iemand opperde het idee dat het een leuk idee zou zijn als we, ter gelegenheid van ons jubileum wat bomen konden planten. Past helemaal in een duurzame wereld en als bedankje naar de Sevenumse gemeenschap. Een Sezakobosje of Sezakolaantje. Samen met de Groengroep gingen we op zoek naar een geschikte plek om het bosje te realiseren. Dat bleek echter niet zo eenvoudig te zijn. Halverwege het Linderspedje vonden we een plek waar we 5 bomen konden plaatsen. Mooi natuurlijk, maar niet het gedroomde resultaat. Totdat iemand opperde: ‘Eigenlijk moeten we hier iets permanents plaatsen, een kunstwerk of zoiets.’ Het moet iets typisch Sevenums worden, en het moet met Sezako te maken hebben. Laten we dan ook het meubilair wat er al staat onderhanden nemen. En zo geschiedde. U ziet uitgesneden in het Cortenstaal de eerste vier maten van het 4 stemmige arrangement van het Zaerums volkslied, met op de voorgrond het koor.
Als u weer eens het Linderspedje loopt, neem dan even de tijd. Ga zitten op het bankje bij het kunstwerk en neurie of zing zachtjes het Zaerums Volkslied.

Hier beneden vindt u de link naar de prsentatie van het kunstwerk.
https://omroephorstaandemaas.nl/nieuws/artikel/sezako-biedt-sevenumse-gemeenschap-kunstwerk-aan